la cafenea, forum

Ridicari topografice - de la A la Z

publicat: 28.08.2015; autor: Adina Lazar

Inainte de a vorbi despre ridicarile topografice sau ridicari topo, cum mai sunt cunoscute, trebuie stiut ca topografia este o stiinta care se ocupa cu masurarea, analizarea si realizarea hartilor terestre. Un plan topografic este o simpla reprezentare a unor detalii si proiectii aflate pe o suprafata terestra plana.

topograf cu instrument de ridicari topografice Ridicarea topo este constituita la randul ei din mai multe aspecte ce includ: munca pe teren pentru a face anumite masuratori precum si munca in birou pentru a interpreta datele si a intocmi un plan. Aceste ridicari topografice se incadreaza in mai multe categorii dintre care amintim urmatoarele:

Pot fi ridicari topografice combinate, in acest caz urmarindu-se proiectia si pozitia in plan a unor puncte alaturi de pozitia pe verticala a acestora. O ridicare topo nivelitica consta in determinarea doar pe verticala a unor puncte in timp ce o ridicare topo planimetrica urmareste doar pozitia in plan a unor puncte.

Unul dintre pricinpalele scopuri ale unei ridicari topografice este de a stabili cu exactitate configuratia terenului in zona unde urmeaza a fi ridicata o constructie, o casa, o cladire si asa mai departe. Cu alte cuvinte, atunci cand ai in vedere constructia unei case trebuie neaparat sa iei in considerare si o ridicare topo, deoarece aceasta este unul dintre pasii ce trebuie urmati. De asemenea, o ridicare topo este importanta si pentru obtinerea unei autorizatii de demolare, a unei proiectari de retea apa curenta sau gaz, contracte de concesionare, pentru obtinerea unui aviz prin care un teren este scos din circuitul agricol si asa mai departe.

Operatiunile de realizare a unei ridicari topografice presupun parcurgerea unor etape. Prima etapa include studierea documentelor extrase din arhive pentru a obtine datele topografice deja existente despre zona respectiva. Ulterior, dupa confirmarea datelor din arhiva, se marcheaza terenul si zonele noi de trasare din cadru unei ridicari topografice. Se prelucreaza datele, se calculeaza coordonatele si se intocmeste un plan de ridicare topo. Se face o reprezentare grafica a terenului, mai exact a profilului topografic al acestuia si ulterior o serie de masuraturi pe teren pentru a cota din punct de vedere topografic punctele de reper.

Iata, deci, care sunt unele dintre etapele ce trebuie indeplinite pentru o ridicare topo. Aceasta din urma este utila indifirent ca vrei sa ridici o noua constructie sau ca vrei sa obtii autorizatie pentru demolare. De asemenea, retelele de canalizare, apa sau curent necesita o ridicare topografica. Chiar si pentru atribuirea unui numar postal, in unele situatii este necesare o astfel de investigare. Opteaza din timp pentru o echipa care sa duca la bun sfarsit aceste masuratori si indeplineste una dintre conditiile de baza existente in constructia unui nou imobil. Aceste ridicari topografice sunt deosebit de importante pentru ca stabilesc configuratia terenului.