la cafenea, forum

Despre montajul fierului beton

publicat: 06.11.2014; autor: Adina Lazar

Nivelul actual de dezvoltare tehnologica, economica si socio-culturala nu ar fi fost posibil fara existenta unei infrastructuri pe masura, care sa asigure o dezvoltare rapida, sigura si economica. Acest proces continuu de dezvoltare a infrastructurii, a creat o cerere din ce in ce mai mare de materiale de constructii, astfel ca astazi, mai mult ca niciodata, exista o cerere foarte mare pentru constructii si implicit materiale de calitate.

Legarea barelor la montajul fierului beton Conditiile de siguranta si de costuri necesare pentru domeniul constructiilor, aflat in continua extindere, sunt asigurate de o tehnica de constructii relativ veche, si anume utilizarea betonului armat ca si material de baza pentru realizarea structurilor de rezistenta ale constructiilor realizate. Astfel, cererea din ce in ce mai mare pentru armaturile din fier beton, dar si pentru servicii specializate in montajul fierului beton, a atins cote maxime in ultimii ani.

Armaturile din fier beton sunt structuri realizate bare netede sau striate, acoperite sau nu cu straturi de protectie, realizate din otel beton, un otel special conceput pentru utilizare in tandem cu betonul, utilizat ca liant, pentru realizarea unui material compozit - betonul armat - cu proprietati fizico-chimice superioare atat armaturilor din fier beton, cat si liantului utilizat.
Barele din fier beton sunt realizate prin laminare la cald si sunt produse intr-o gama larga de dimensiuni necesare diverselor aplicatii din domeniul constructiilor.

Barele din fier beton sunt asamblate in diverse tipuri de structuri de armare, precum stalpi, grinzi, piloni, plase, carcase de pereti mulati etc. Montajul fierului beton se realizeaza de catre personal specializat pe baza standardelor in vigoare si a specificatiilor inginerilor structuristi, care proiecteaza structura de rezistenta a constructiei realizate.

Montajul armaturilor din fier beton se realizeaza prin sudarea barelor din fier beton - metoda utilizata, cel mai des, la realizarea plaselor sudate din fier beton - sau prin legarea barelor din fier beton cu rasma neagra de 1 sau 1.5 mm.
Cel mai des, ca si metoda de montaj a fierului beton, este utilizata legarea cu sarma neagra, pentru aceasta existand specificatii clare privitoare la modalitatea de legare, frecventa de legare a intersectiilor barelor din fier beton, modul de taiere si indoire a sarmei samd.
Barele din fier beton trebuie asezate la distante egale una fata de cealalta, insa nu mai putin de 10 cm, golurile astfel obtinute trebuind sa permita intrarea capului vibrator, fiind recomadat ca distantele dintre barele din fier beton sa fie de cel putin doua ori si jumatate diametrul capului vibrator utilizat la vibrarea betonului turnat.

La asamblarea a doua structuri realizate din fier beton se utilieaza agrafe, etrieri, distantieri sau cleme, dar si legaturi cu sarma neagra, existand specificatii destul de clare in standarde, referitoare la diversele situatii ce pot sa apara pe santier, la montajul unei structuri complexe din fier beton.
La montajul fierului beton in cofrajele de turnare se utilizeaza distantieri pentru a obtine grosimea optima de acoperire cu beton a armaturii, parametru esential in otinerea cotelor de rezistenta proiectate.

Din aceste motive, montajul fierului beton se realizeaza de personal calificat - montajisti fier beton, fierar-betonisti - de acestia si de felul in care ei realizeaza structura armata depinzand siguranta constructiei si, implicit, a oamenilor care o vor avea in exploatare.